Mercedes-Benz

Elektrifikacija svih modela smart

22.02.2017

Zahvaljujući novom modelu smart electric drive prelazak na električnu mobilnost nikada nije bio atraktivniji. To je zato što je novi model smart electric drive kombinacija jedinstvene pokretljivosti modela smart i lokalne vožnje bez emisija – savršena kombinacija za gradsku vožnju. Užitak vožnje s četvrtom generacijom električnog pogona dostupan je ne samo na modelima smart fortwo coupé i smart fortwo kabriolet, već i po prvi put na modelu s četiri sjedala smart forfour. U budućnosti će smart biti jedini proizvođač automobila na svijetu koji u svom proizvodnom programu nudi modele s motorima s unutarnjim izgaranjem i potpuno električnim pogonom. Plasiranje na tržište započet će na proljeće 2017. U Njemačkoj će se početne cijene za smart fortwo electric drive kretati od 21.940 eura (što je preporučena maloprodajna cijena s uključenim PDV-om od 19 %). Na hrvatskom tržištu očekivana cijena s PDV-om iznositi će oko 175.000 kn.
Smart je jedini proizvođač automobila na svijetu koji unutar proizvodnog programa nudi modele s tradicionalnim i potpuno električnim pogonom – smart fortwo, smart fortwo kabriolet i smart forfour dostupni su kao modeli na električni pogon. Novi model smart electric drive kombinacija je jedinstvene pokretljivosti modela smart i lokalne vožnje bez emisija – savršena kombinacija za gradsku vožnju, s okretnim momentom od 160 Nm, ubrzanje ovog električnog automobila od 60 kW iznimno je hitro. Do kraja napunjena baterija dovoljna je za prelazak otprilike 160 kilometara sukladno novom europskom ciklusu vožnje, pa je savršen za gradsku upotrebu
Zahvaljujući visokoučinkovitom ugrađenom punjaču električni baterije smarta mogu se puniti do dvaput brže nego prije (ovisno o verziji za pojedinačne države i dostupnoj strujnoj mreži). S novim brzim punjačem (dodatna opcija dostupna od 2017.) vozilo se može napuniti za manje od 45 minuta. Zahvaljujući aplikaciji „smart control” brojne se informacije o električnom pogonu mogu dohvatiti putem pametnog telefona, tableta ili osobnog računala, a funkcijama kao što su aktivacija klima-uređaja prije ulaska u vozilo ili inteligentno punjenje može se upravljati daljinski.
Pored bogatih paketa osnovne opreme na svim modelima serije, modeli smart electric drive dolaze i s instrumentom za mjerenje struje i prikazom statusa napunjenosti baterije te paketom opreme „Cool&Audio”. Paket opreme za zimu s grijanim kolom upravljača za maksimalnu toplinsku udobnost dostupan je kao ekskluzivna opcija za modele na električni pogon. Paket dodatne opreme za modele na električni pogon (opcija) koji vozilu daje upadljiv i izražajan izgled. Među ostalim značajkama su sigurnosne ćelije tridion i maske vanjskih retrovizora u ekskluzivnoj „električno” zelenoj boji. Upadljive dizajnerske značajke kao što su „električno” zelena boja poseban model smart electric drive greenflash čine još upadljivijim i posebno istaknutim pri plasiranju na tržište.